Gezondheid

gezondheid moederhond met pup

Wij vinden de gezondheid van onze pups erg belangrijk. Daarom onderzoeken wij onze fokhonden op erfelijke afwijkingen.
Onze honden (zowel de teefjes als de reutjes) zijn getest op het volgende:

Gezondheids onderzoeken – DNA

Voor deze testen zijn meerdere onderzoeken nodig. Dit begint met een DNA onderzoek door het afnemen van wat wangslijm. Een laboratorium gespecialiseerd in erfelijk onderzoek voor dit onderzoek voor ons uit. Een hond kan helemaal vrij zijn van erfelijke ziektes maar kan ook een drager of een lijder zijn. Als een hond vrij is van erfelijke ziektes is dat goed nieuws. In het geval van een drager is het belangrijk om bij een dekking hier rekening mee te houden. Afhankelijk van de gevonden afwijking is het soms mogelijk om een dekking te doen als de andere hond vrij is van deze erfelijke afwijking. Met een lijder kan niet worden gefokt.

Gezondheids onderzoeken – Röntgen en Ogen

Na het DNA onderzoek volgen röntgen foto’s van de belangrijkste gewrichten die door een specialist beoordeeld worden. Alleen bij een voldoende hoge score is de gezondheid van een hond goed genoeg voor de fok. Als derde onderzoek worden de ogen beoordeeld door een speciaal hiervoor opgeleide dierenarts.

Castreren/Steriliseren

twee pups

Australian Labradoodles worden nog wel eens bij enkele fokkers
gecastreerd of gesteriliseerd voordat ze het nest verlaten. Deze ingreep vindt helaas op zeer jonge leeftijd plaats. Doel van de castratie/sterilisatie is het verkeerd fokken van de hond tegen te gaan. Wij zijn van mening dat het beter is voor de geestelijke als lichamelijke gezondheid van een hond om deze ingreep op een later tijdstip te laten plaatsvinden. Onze pups zullen daarom het nest verlaten zonder dat deze ingreep gedaan is. Waar mogelijk is ook het onvruchtbaar maken op latere leeftijd geen verplichting.